Ti si ovdje : Naslovnica

"Kamen na kamenu i malo škrte zemlje. Mjesto u kakvom bi trebala odrasti sva djeca na svijetu."

Zagoričani su najviše selo livanjskog kraja. Nalaze se na nadmorskoj visini od 920 m pa na više. Kuća Drage Ivkovića - Jole (bojkića kuće) je vjerojatno na n/v preko 970 m. Smješteno je ispod Grede koja izgleda kao obrva koja se pruža od Livna do Borkove grede iza koje se pruža prostrana planinska visoravan Kruzi, gdje žive  livanjski "Divlji konji ". Zajedno s obližnjim Potočanima, (čiji se jedan dio i danas naziva Podgreda) u 18. st. označavat će se toponimom Greda. Smješteno je 8 kilometara istočno od grada Livna uz magistralnu cestu prema Šujici i Kupresu.

55 godina Zagoričanaca u Višnjevcu

IspisE-mail Autor Draško Mihaljević - Zuber

55 godina Zagoričanaca u Višnjevcu
visnjevac_2023_1
U Višnjevcu kod Osijeka 06. i 07. svibnja 2023. godine, obilježena je 55-ta godišnjica od doseljenja prve obitelji iz Zagoričana u Višnjevac.
Susretu su nazočili doseljenici i njihovi potomci svih 12 obitelji Ivkovića, Krišta i Mihaljevića koje su doselile iz Zagoričana u Višnjevac.
Dvodnevnu proslavu ljubavi prema rodnom zavičaju uveličali su im svojim dolaskom i Zagoričanci koji danas žive u Zagoričanima, Zagrebu te diljem Slavonije i Baranje.
Nakon okupljanja u Višnjevcu, obilježavanje je započelo zajedničkim posjetom Memorijalnom groblju u Vukovaru gdje su se u molitvi prisjetili hrvatskih branitelja koji su svoje živote žrtvovali za uspostavu domovine Hrvatske, za kojom su čeznuli 70-tih godina prošloga stoljeća kada su doseljavali u ravnu Slavoniju.
Nastavljeno je u Višnjevcu revijalnim nogometnim susretom ekipa iseljenih i domicilnih Zagoričanaca, koji je protekao u sportskoj atmosferi, a pobjedu je ostvarila bolja ekipa. Treće poluvrijeme uz tamburaše i slavonske delicije trajalo je do kasno u noć, uz obilje sjetnih razgovora suseljana koji se nisu dugo vidjeli ali i upoznavanja onih za koje nisu ni znali.
Centralni dio i vrhunac susreta bila je Sv. Misa zahvalnica koju je u crkvi RBDM u Višnjevcu predvodio vidoški župnik fra Ivan Kasalo. Koncelebrirali su mu višnjevački župnik vlč. Dejan Bubalo, vidoški kapelan fra Ćiro Lovrić i gvardijan franjevačkog samostana u Osijeku fra Venancije Mihaljević. U nadahnutoj propovijedi fra Kasalo promišljajući o putu koji su odabrali doseljenici iz Zagoričana u Višnjevac pronašao je mnoge poveznice tih dvaju krajeva naše domovine.
Prigodan govor u crkvi, Mira Ivković, započela je riječima dida Ile tada najstarijeg doseljenika, „Dico moja, došli smo u ovu Slavoniju da se školujete, ali nikad ne zaboravite svoju rodnu grudu, a najviše od svega čuvajte svoju viru katoličku i ponos roda `rvatskoga“
Nakon Svete Mise upriličen je svečani ručak za vrijeme kojeg su svoja promišljanja dirljivim govorima, ozareni zavičajnošću, izrekle sve četiri generacije doseljenika.
Prva i danas najstarija, Nediljka Ivković – Cura govorila nam je o otiskivanju iz ljubljenog kraja u nepoznatu zemlju. Vođeni ciljem dobrobiti za svoju obitelj, sa suprugom Ivom Mirkinim, tražili su kutak zemlje na kojem će podići svoju djecu.
Pronašli ga u Višnjevcu.
thumb_visnjevac_2023_2thumb_visnjevac_2023_3thumb_visnjevac_2023_4
thumb_visnjevac_2023_5thumb_visnjevac_2023_6thumb_visnjevac_2023_7
thumb_visnjevac_2023_8thumb_visnjevac_2023_8athumb_visnjevac_2023_9

odlazak_visnjevacnase_starine_visnjevacnase_starine_visnjevac2
Autor:Draško Mihaljević - Zuber

komentari slike

Online

0 korisnika i 1231 posjetitelja online

Novi komentari