Ti si ovdje : Home // Priče // Vaši tekstovi // Izgubljeni Božić!?

Izgubljeni Božić!?

IspisE-mail Autor Josip Ivkovic Četvrtak, 15 Prosinac 2011 00:00

Poštovani,

bozicni_cestitari_2009Bliži se Božić u našim Zagoričanima i po dobrom starom običaju čestitari obilaze kuće i čestitaju domaćinima sretno porođenje Isusovo. Iako nisam proveo život u selu Božić je nezaobilazan za rodni kraj mojih roditelja već dugi niz godina. Hodanje po kućama je nešto što je zaista fasciniralo sve ljude kojima sam pričao o tome, usudio bih se reći da su se divili, neki su izrazili želju da to dožive.

S godinama je hodanje izgubilo svoj pravi smisao i danas te iste ljude ja ne bih mogao dovesti u selo da dožive to kao ja nekada. Vidjeli bi i doživjeli bi jednu paradu, da se ne netko ne uvrijedi, jedno poganstvo koje sramotno za selo koje se diči hrvatstvom i katoličanstvom.

U cijelu priču se upleo alkohol koji iz Zagoričanaca ne izvlčci ono najbolje, ono sto bi za Božić iz svakoga čovjeka trebalo prštiti, a to je mir, veselje i ljubav prema bližnjemu. Političke rasprave, ratne rasprave od prije dvadeset pa i sedamdeset godina su zaista nepotrebne, a dovode do ruba incidenta kad bi rođak mogao dignut ruku na rođaka, susjed na susjeda... Žalosno zar ne?!

Kako probuditi tu svijest u muškarcima, Zagoričancima. Zar je manje muško ako zapjeva koju Božićnu kroz selo, ako je veseo i radostan bez alkohola? Zar će biti manje muško ako ostaloj mlađariji i momcima ostavi pravi primjer slavljenja Božića u radosnom, spokojnom i mirnom duhu?! Ne bih volio da se itko uvrijedi samo sam napisao svoje viđenje toga i kako na stranici ima tekst, koliko se sjećam, o dočikanju, mislim da bi se on mogao i promijeniti...

Bog i Hrvati!

Josip Ivkovic

Komentari (3)add comment

Tomislav Mihaljević said:

Tomislav Mihaljević
hehe
mogao si zadržati onda svoje mišljenje za sebe...
December 15, 2012

Drago Mihaljević said:

Drago Mihaljević
...
Josipe,

slažem se s tebom da Božić ne bi tribo predstavljat "jednu paradu,jedno poganstvo koje je sramotno za selo koje se diči hrvatstvom i katoličanstvom" i da "političke rasprave, ratne rasprave od prije dvadeset pa i sedamdeset godina su zaista nepotrebne" na dan Božića, ali mislim da si malo pritiro s opasnošću da bi "rođak mogo dignut ruku na rođaka, susjed na susjeda", a onima koji stvaraju takvo stanje tribalo bi osobno pokazati kako se Božić more slavit u lipom vjerskom i tradicionalnom raspoloženju.
Nikad ne zaboravimo ni tradiciju iako je vjera neuporedivo važnija.


December 16, 2012

Milan Krišto said:

Milan Krišto
...

Da tradicijske vrijednosti ne treba zapostaviti i zaboraviti to prije svega. Da će sve biti kao prije, iluzorno je očekivati. Vremena se mijenjaju a s njima svakako ljudi i običaji. Na žalost.

Samo treba malo više tolerancije i sve će biti dobro.



December 17, 2012

Napišite komentar
smaller | bigger

security image
Upišite prikazane znakove


busy

Online

0 korisnika i 6663 posjetitelja online

Novi komentari