Ti si ovdje : Home // Novosti // Duhovnost // Koji je za nas trnjem okrunjen bio

Koji je za nas trnjem okrunjen bio

IspisE-mail Autor s.Maja Ivković Petak, 11 Studeni 2011 07:34

Vojnici ga odvedu u unutarnjost dvora, to jest u pretorij, pa sazovu cijelu četu i zaogrnu ga grimizom; spletu trnov vijenac i stave mu na glavu te ga stanu pozdravljati: ''Zdravo, kralju židovski!'' I udarahu ga trskom po glavi, pljuvahu po njemu i klanjahu mu se prigibajući koljena. A pošto ga izrugaše, svukoše mu grimiz i obukoše mu njegove haljine. I izvedu ga da ga razapnu. Mk 15, 16-20a

 

isus_okrunjen01Pilat je u svojoj presudi naredio bičevanje i razapinjanje Isusa. Evanđelist Marko ne opisuje izvršenje naredbe bičevanja, nego donosi opis vojničkog izrugivanja Isusa, a to im zapravo nije bilo zapovjeđeno. Vojničko, samoinicijativno izrugivanje Isusa pokazuje da je on potpuno u njihovoj vlasti i da mogu s njim činiti što žele, pa čak i ono što im nije zapovjeđeno. Izrugivanje Isusa kao Kralja odigrava se u tri faze. Najprije vojnici pripravljaju Isusa za izrugivanje i to tako što na njega stavljaju podrugljiva kraljevska obilježja. Zatim slijedi vojničko pozdravljanje Isusa kraljevskim pozdravom ''Zdravo, kralju Židovski!'' I na kraju izrugivanje prerasta u okrutno postupanje s Isusom. Evanđelist Marko spominje dva kraljevska obilježja: grimizni (purpurni) plašt i trnovu krunu. Ova ''kraljevska obilježja'' koja su vojnici stavili na Isusa, imaju supstitucijsku ulogu. Umjesto kraljevskim purpurnim plaštem, vojnici su ga ogrnuli vojničkim plaštem koji je bio crvene boje, tj. boje krvi i rata. Umjesto kraljevske krune od zlata, vojnici su stavili Isusu na glavu krunu spletenu od trnja. Kvaliteta ovih ''kraljevskih'' obilježja izriče mišljenje vojnika o naravi kraljevskog dostojanstva ovog čovjeka (Isusa) koji se nalazi u njihovim rukama.

Trnova kruna koja je stavljena Isusu na glavu nije bila instrument mučenja nego je imala više funkciju izrugivanja Isusovog kraljevskog dostojanstva. Ukoliko su trnove igle predstavljale zrake sunca, kao što je to bilo slučaj na krunama istočnih vladara, a što je zabilježeno na kovanom novcu iz tog razdoblja, tada su trnove igle bile okrenute prema van, a ne prema unutra. Vojničko udaranje Isusa trskom po glavi očito je imalo za cilj izrugivanje ''kraljevske krune'' tj. trnovog vijenca. Trska je po sebi krhka da bi njome moglo biti moguće nanositi bol udaranjem. Trska nadomješta kraljevsko žezlo koje je simbol kraljevske moći i vlasti. Dodatni oblik izrugivanja jest pljuvanje po Isusu. Dok je udaranje trskom izrugivalo Isusovu navodnu kraljevsku krunu, pljuvanje je izrugivalo Isusovu navodnu kraljevsku odjeću. Nakon što su Isusa izvrijeđali, vojnici svlače s njega tu odjeću i vraćaju mu njegovu vlastitu čime prestaje vojnički ritual izrugivanja. Kasnije nije nigdje spomenuto da su vojnici skinuli Isusu i trnovu krunu. Može se pretpostaviti da su vojnici zajedno s navodnim kraljevskim plaštem skinuli i navodnu kraljevsku krunu. Međutim, budući da Marko ne spominje skidanje trnove krune s Isusove glave, moguće je da evanđelist time ukazuje da je Isus nosio trnovu krunu na glavi sve do mjesta razapinjanja i umiranja na križu, a što je inače u skladu s tradicionalnim prikazivanjem razapetog Isusa s trnovom krunom na glavi.

isus_okrunjenPoticaj za moljenje trećeg žalosnog otajstva:

Onda vojnici spletoše vijenac od trnja i staviše mu na glavu, a tako i trsku u desnicu. Prigibajući pred njim koljena, izrugivahu ga: 'Zdravo, kralju židovski!' Onda pljujući po njemu, uzimahu trsku i udarahu ga njome po glavi. Mt 27,29-30

''Zdravo, Kralju židovski!'' vikala su od radosti židovska djeca s maslinama u ruci dok je Isus ulazio u Jeruzalem. Te iste riječi:''Zdravo, kralju židovski!'' sada viču i vojnici od obijesti. Iste riječi, a različito značenje. Umjesto sa zlatnom krunom, gvozdenom palicom vladalačkom i srdačnim poklikom pred Isusa dolaze s krunom od trnja, trskom i ismijavanjem. Molimo se da i mi ne izvrnemo prave vrijednosti u našim životima. Da zbog malo zabave i senzacije ne podlegnemo napastima današnjeg društva te popljujemo Isusa, kralja ne samo židovskog naroda nego cijelog svijeta.

 

 

Prema knjizi Ante Popovića ''Isusova muka i smrt prema Markovom evanđelju'' tekst priredila s. Maja Ivković.

 

Prethodno >>>>
Nastavak >>>>

 

Komentari (0)add comment

Napišite komentar
smaller | bigger

security image
Upišite prikazane znakove


busy

Online

0 korisnika i 1191 posjetitelja online

Novi komentari