Ti si ovdje : Home // Priče // Priče Drage Mihaljevića // Korizma i post

Korizma i post

IspisE-mail Autor Drago Mihaljević Utorak, 18 Veljača 2014 00:00

voda_i_kruh   „Pokladi s guzicom se okladi, nema mrsa do uskrsa“ (naša narodna)

        U ovom tjednu započinje Korizma (lat. quadragesima, četrdesetnica), vrime u kojem pokušavamo ponovo zadobiti nadzor nad svojim životima, a posebno u onim područjima koja nanose ozbiljnu šćetu u našim međuljudskim odnosima. Svatko od nas nosi poneku lošu naviku, grij protiv kojega ne pronalazi snage kako bi ga nadvlado.


        U liturgijskoj godini korizmeno razdoblje traje od Pepelnice (Čiste sride) do Velikoga četvrtka, to jest mise Gospodnje večere, od koji je šest nedilja kada se ne posti. U tome razdoblju odričemo se ugodni stvari i užitaka te istodobno pomažemo sve potrebne i najsiromašnije više nego što to činimo tijekom ostali liturgijski razdoblja. Post je svojevoljno odricanje od 'ila radi kontrole nad sobom i obraćenja i po tome se razlikuje od gladi. Naši stari nekada su se pridržavali strogog posta o kruvu i vodi (a neki to i danas čine). S pušenjem i pićem je bilo slično. Javne zabave, igre i pisme pristajale su u korizmi, a o svatovima nije smilo biti ni govora. Ni svečana se odića nije nosila u korizmi.


        Danas su se vrimena izminila pa znamo za post samo na Čistu sridu i Veliki petak i još po koji dan u godini. Pravdamo se novim vrimenima i životnim teškoćama – kao da je prije bilo lakše živit? Danas se preporučuje da uz post činimo druga dobra dila u kojima se ogleda ljubav prema Bogu i bližnjemu. Post je uzdržavanje od mesa (nemrs) ili neke druge 'rane i odnosi se na svaki petak u godini, osim ako petkom nije neka svetkovina. Strogi post i nemrs je na Pepelnicu i Veliki petak.


        Kršćanska pokora nije radi same pokore ni odricanje radi samog odricanja. Triba postojati neki viši cilj. Ako se odričemo 'ila kako bismo izmršali ili zato da bismo sutra imali više, malo smo učinili, ali ako svoj obrok podilimo s onim koji nema, pokazali smo koliko smo ljudi. Glavna zapovid kršćaninu nije odricanje nego davanje, nije ubijanje nego oživljavanje života, ali ne samo u sebi nego i u drugome. Post je nediljiv od molitve i solidarnosti:
        Ovo je post koji mi je po volji, riječ je Jahve Gospoda: Kidati okove nepravedne, razvezivat spone jarmene, puštati na slobodu potlačene, slomiti sve jarmove; podijeliti kruh svoj s gladnima, uvesti pod krov svoj beskućnike, odjenuti onog koga vidiš gola, i ne kriti se od onog tko je tvoje krvi (Iz 58,6-7).
Komentari (0)add comment

Napišite komentar
smaller | bigger

security image
Upišite prikazane znakove


busy

Online

0 korisnika i 5996 posjetitelja online

Novi komentari