Ti si ovdje : Home // Priče // Vaši tekstovi // "Neandertalac za početnike" ili vodič za DVORSKE lude

"Neandertalac za početnike" ili vodič za DVORSKE lude

IspisE-mail Autor Pisma iz Njemačke Ponedjeljak, 29 Rujan 2008 14:36


“Ne pričaj s drugima, ne uništavajte nameštaj u vagonu i brodu, ne pij, ne kockaj, peri se, čisti se, obrij se, ošišaj se, ne sudi sam… “ ne, neee to nije izvod iz knjige “Klošarka posla”, “Seljački bonton” ili “Neandertalac za početnike” nego “saveti”, u putnoj ispravi (ne pasošu) “njegovog veličanstva” Petra II iz tridesetih godina.

 Kralj je u svojim podanicima očigledno vidio huliganski nastrojenu hordu, nepismene i prljave seljake kojima je još usput preporučio da “u tuđinu polaze vedra lica i da više pitaju i slušaju, a manje da govore” kako tamo stoji, kao da će s korpicom za piknik na izlet u prirodu, a ne ko krtice u mračne američke rudnike ili belgijske topionice.

Vedro im je možda bilo lice samo prije 12 sata teškog grbačenja, i nakon kad su možda saprali svu onu prašinu s njega. A i to je pitanje, jer su se nakon toga odmah umorni ko ćuke svalili u vrući krevet od predhodnika u baraci, sanjajući da će možda jednog dana vedrog lica s kojim dolarom u “ušivenoj, platnenoj i nepromočivoj kesi” doći kući.

“Više pitajte, a manje da govorite” - Haaa??? Meni se čini da su oni valjda samo govorili, a da ih niko ništa nije pitao. Ne samo verbalno.

“Njegovo veličanstvo” je doista bilo domišljato u “savetima” pri kraju putne isprave gdje u mnogim stvarima ljude drži više nego za budale ili primitivce. Tako recimo stoji:

- “budite spremni na iskricanje čim brod stigne u luku”. To valjda možda zato da nebi imali vrimena satrajisati ili iscipati sav namištaj. Ah da, ni danas nije puno bolje, samo što se to recimo rješava grafitima ili nekim drugim “civilizacijskim” (panu mi oni školski autobusi napamet) metodama.

- “pisanje i čitanje pomoćiće Vam mnogo u svetu! Već na putovanju ako nemate s kim razgovarati uzmite knjigu pa čitajte i pišite svojima. Pišite kući češće i nezaboravljate označiti tačnu adresu vašeg stana…”. Samo, kako to objasniti onim 90% koji su otišli nepismeni u bili svit??? Šta da oni rade sve to vrime??? Da 6 tjedana na brodu do Amerike broje pomlaćene pacove, farbaju brod iz vana, igraju kriket s nekim lordom iz prve klase na palubi ili da piju čaj s kapetanom?

 A, “tačna adresa” je za mnoge bila jednadžba s najmanje 3 nepoznanice. “Njegovo veličanstvo” je zaboravilo napisati, za one koju su nepismeni, da svako ponese svog goluba pismonošu. A oni koji ga nemaju, neka pozajme od komšije, ionako mu je on kod žene.

Da nebi došli, kao što su otišli iz otadžbine i sve rasfućkali na ofucane lutke s crvenim ružom i kocku stoji: “Štednja neka Vam je uvek na pameti, jer u radiše svašta beše, a u štedite jošte više! čuvajte novac za crne dane i da starost ne pita gdje Vam je bila mladost”. A ko je smijo napisati da ih crni dani tek čekaju. Mamma mia.

Da je, “po milosti Božijoj i volji narodnoj” ostao na vlasti, njegovi bi nasljednici nešto novo pridodali. U modernoj verziji bi, posebno za one čiji je stvarno bio kralj, moglo još stajati:

- prijavi (sav) porez
- ne radi na crno, a da istovremeno kasiraš socijalu
- ne uvozi tonu svinjetinje u busu, a da cariniku kazeš da je to za osobne potrebe
- ne urlaj ko majmun po ulici kad je tvoja zemlja bilo koga u bilo čemu pobedila
- ne furaj se u rodni kraj, a da si istovremeno od doktora pisan dve sedmice bolestan
- ne pokušavaj da obletiš 12 kojekavih doktora, da bi ti bar jedan od njih potvdi da si s 47 za penziju
- ne kupuj bmw ili merđu, da bi ga samo u rodnoj grudi mogao pokazati
- nevucaj se po kafanama, bar ne prepodne. U mnogim zemljama se u to doba još radi
- nauči jezik bar toliko da ti dete od 11 godina ne mora tumačiti pismo od biroa za nazaposlene
- ne uzimaj državljanstvo, curu ili momka samo radi “papira”
- obavezno se učlani u folklorno društvo i nauči “Kozaračko kolo”
- ne kupuj “Armani” ili “Prada” odela. U rodnom kraju ih imaš puno jeftinije (doduše većinom su falsifikati)

I na kraju stoji: “Ako sve ove savete poslušate bićete sretni i ispunićete svoju dužnost prema sebi, svojima i Domovini, koja će se veseliti Vašem povratku”. Naravno sve! Ako slučajno kakav ispustite odmah će pasti meteor na Vašu domovinu i u nju se nikad više nećete moći vratiti (tako ja osto vaš kralj).

Autor: Susjed.
Komentari (0)add comment

Napišite komentar
smaller | bigger

security image
Upišite prikazane znakove


busy

Online

0 korisnika i 1737 posjetitelja online

Novi komentari