Ti si ovdje : Home

Obiteljska loza Krišta

IspisE-mail Autor Drago Mihaljević Petak, 18 Rujan 2009 22:25

kristo_knjigaEvo konačno i obiteljske loze Krišta. Nji zadnje objavljujem zato što u župnim maticama nisam mog'o pronaći sve podatke koji bi povezali 'ko je čiji, već sam se mor'o služit i zapisima s križeva u našem greblju i sićanjima stari ljudi. Ni jedno ni drugo nije 100% pouzdano.

        Pok. Pere prič'o mi je da su Krište došli iz Prisoja: "Bila zla godina, nisu se mogli priranit i najstariji brat reko KUT KOJI. Tako jedan od braće koji se zvao Mate dođe u Zagoričane". Kad je to bilo ne zna se, ali se Krište spominju u prvim popisima stanovništva Bosne i Hercegovine. U popisu biskupa fra Pave Dragičevića iz 1741. u selu (Potočani-Zagoričani) živi Luka Cristo s 22 člana obitelji, a u popisu biskupa fra Marijana Bogdanovića iz 1768. u selu (Greda) živi Ivan Kristich koji, kao i Luka prije 27 godina, ima 22 člana obitelji.

        Prema župnim maticama vidljivo je da je Mate Krišto, koji je predak svi današnji Krišta i koji je virovatno onaj o kome mi je prič'o pok. Pere, umro 1870. godine sa 100 godina života. Znači da nije ni rođen kada su vršene biskupske vizitacije. Tko su onda Luka i Ivan koji su bili starešine obiteljski zadruga u vrime popisa i di su oni živili? Možda oni i nisu pretci današnji Krišta nego su bili druga loza koja je živila u Potočanima. To su pitanja na koja nikada nećemo naći točne odgovore. Kako bilo da bilo, lozu Krišta moremo pratit tek od Mate i njegove žene Agate.

1. MATE iz Zagoričana, umro vjerojatno 1870. sa 100 godina. Pere Maturinov mi pričao da je Mate živio 105 godina.

Agata Ivković iz Zagoričana, umrla 1867. s 80 g.

Dica: Ivan, Petar, Jozo, Nikola i MarkoNastavak >>> 
Komentari (0)add comment

Napišite komentar
smaller | bigger

security image
Upišite prikazane znakove


busy