Ti si ovdje : Home // Priče // Priče Drage Mihaljevića // Svatovski trkači - MIRAN, JELEN i dr.

Svatovski trkači - MIRAN, JELEN i dr.

IspisE-mail Autor Drago Mihaljević Ponedjeljak, 08 Kolovoz 2016 15:59

Najbolji svatovski trkači

Miran, Jelen i dr.

livno_60_tihU drugoj polovini Osimove karijere na području naša tri sela stasalo je više brzi momaka koji su ga, s većim ili manjim uspjehom, pokušavali nadmašiti i pobiditi. Prema godinama rođenja i vrimenu pojavljivanja u natjecanjima u svatovskim trkama to su: stričevići Miran i Bojkan Džeko, Karlo Krišto (Domin), Dragutin Krišto, Miran Mihaljević (Pepin), Marko Vidović (Petrinov) iz Potočana, Miran Mićo Mihaljević (Zuber - Osimov brat) i na kraju najbrži i najuspješniji od svih njih Milan Kelava (Jelen) o čijoj sposobnosti govori nadimak, ako ćemo virovat latinskoj poslovici nomen est omen (ime je znak). O trkama u kojima su letili napisat ću ono što sam uspijo skupiti iz svidočenja nji sami i iz sićanja oni koji su svidoci vrimena. Prema tim svidočenjima najbolji su bili Miran Džekin i Milan Kelavin (Jelen) pa će o njima biti više riči.

Miran je mlađi brat Zvonke Džeke, o kome sam već piso. Rođen je 1954., a letit u svatovima je počeo u zimu 1972/73. kada je, prema vlastitoj izjavi, bio u najboljoj spremi i cilu zimu nije izgubijo nijednu trku. Pobidio je dva puta i Osima kojemu je do tada utico samo Periša (Dugi), i to u svatovim kod Mate Ivkovića (Cicina) i u Potočanima u svatovima Gale Mihaljevića (Šarina). Tu trku u svatovima kod Gale Šarina smatra svojom najboljom trkom jer su trčali najbolji trkači tog vrime s područja Livna, a na trci je prva nagrada bila junica.

Osim mu se revanširo sljedeće godine zima 1973/74., kada ga je pobidio u svatovima kod Ivice Ivkovića (Ljubina). Prema pričanju očevidaca u toj trci letio je, osim Mirana, njegov poznatiji brat Zvonko ali je obojici Osim uteko zbog čega je Zvonko, videći da više ne more s najboljima, odusto od daljnjih natjecanja. Osim od Osima te zime Miran je izgubijo i trku u Dobrom, u svatovima Ante Maglice (Ćibe), di mu je uteko Jelen, a Marko Vidović mu je uteko u svatovima Bože Periše u Potočanima. Karijeru svatovsko trkača Miran je završio 1979., od kada nije više ni pokušavao.

Osim u svatovskim trkama Miran je često sudjelovao na trkama koje su se organizirale povodom državnih praznika propale Jugoslavije. Pobidio je 3 puta uzastopno u Kupresu, a u Šujici 2 puta.

livno_procesija_tjelovoMilan Kelava (Jelen) je bijo još bolji trkač u svatovskim trkama od Mirana, a prema rezultatima koje je postigo na službenim općinskim, međuopćinskim i republičkim natjecanjima i u natjecanjima dok je služijo vojsku, on je najuspješniji atletičar – trkač iz naši sela. Počeo je trčati 1974/75. s polovičnim uspjehom. Te godine je izgubio u Dobrom od Marka Vidovića i u Potočanima od Osima, a pobidijo je u svatovima Ante Maglice (Ćibe) u Dobrom Mirana Džekina i Mirana Pepina. Najbolje uspjehe postigao je od Uskrsa 1975. do kraja aktivne karijere (1982.) u kojem razdoblju, prema vlastitom kazivanju, nije izgubijo ni jednu trku. U sezoni 1976/77 pobidijo je u 31 trci te odnijo 2 ovna, 28 puta po 100 DM i jednoč 100 USD. Nekoliko puta je letijo po dvi trke u jednom danu. Za zarađeno je te zime kupijo tada popularnog Fiću (Fiat 101).

Osim u svatovskim trkama, kako reko, Jelen je sudilovo više godina na službenim natjecanjima koja su organizirana od tadašnje vlasti:

- na općinskim natjecanjima, na ulična trka u Livnu, pobidio je 1975. i 1976.

- na međuopćinskim natjecanjima, 1976. i 1977. isto u Livnu, u trci od 1000 m, osvojio je prva mjesta

- na republičkim natjecanjima 1976. na stazi iste dužine osvojio je drugo, a 1977. prvo mjesto

- na republičkom natjecanju srednjih škola na 1500 m 1977. osvojio je prvo mjesto

- dok je služio vojsku na natjecanju 5. armijske oblasti na utrci oko 1200m osvojio je prvo, a na svearmijskom natjecanju drugo mjesto.

Nakon Jelena na scenu svatovski trka stupa Mirko Mihaljević (Čičin) koji je najsvestraniji od svi do sada opisani trkača jer je u svoje vrime, osim što je bijo među najboljim trkačima u cilom livanjskom kraju, bio je i među najboljim bacačima kamena s ramena i najboljim skakačima u dalj iz mista.

Njegove gene, a možda ima nešto i materini, naslidijo je sin Filip.

Ponos naše Domovine koji ove godine nastupa na OI u Riju u bacanju kugle.

Ali o Mirki drugi put.

Komentari (0)add comment

Napišite komentar
smaller | bigger

security image
Upišite prikazane znakove


busy

Online

0 korisnika i 2926 posjetitelja online

Novi komentari