Ti si ovdje : Home // Zagoričani // Stanovništvo

Stanovništvo

IspisE-mail Autor Administrator Ponedjeljak, 04 Lipanj 2007 19:25

Današnje stanovništvo živi u četiri zaseoka: Zuberi, Krište, Ivkovići i Mihaljevići. U zaseoku Zuberi prevladava prezime Mihaljević (Zuber) te nekoliko kuća s prezimenom Ivković i Džeko. U zaseoku Krište prevladava prezime Krišto, ali ima par kuća Mihaljevića s nadimkom "Pendić" i par kuća s prezimenom Kelava čiji se otac doselio na ženistvo iz sela Dobrog.

U zaseoku Ivkovići prevladava prezime Ivković, ali u dijelu zaseoka koji se zove Kalabići imaju dva prezimena: Suše kojih je više i dvije kuće s prezimenom Mihaljević s nadimkom "Šulin", a koje su prema pričanju Marka Mihaljevića "Bikana Šulinova" dobili po pretku koji je bio "čulast", tj. imao je vrlo male uši. U zaseoku Mihaljevići svi su istog prezimena (Mihaljević) osim dvije obitelji Ivkovića čija je majka bila udana za Pavu Ivkovića, a koji je poginuo nesretnim slučajem /"satrla ga kola sa sinom"/ nakon čega se njegova žena Jaka (Jakovica) doselila kod Mihaljevića tj. vratila se ćaći Anti.

Podatak o broju kućanstava pojedinih prezimena u Zagoričanima koji je u svojoj knjizi "Hrvati-katolici livanjskog kraja" objavio prof.dr.sc.Petar Džaja, nije točan jer u Zagoričanima ne postoji prezime Mihaljević-Zuber, nego samo Mihaljević, a dijele se na gore navedene rodove koji su najvjerojatnije različiti i po podrijetlu. 


Podrijetlo prezimena

Prezime Podrijetlo
Džeke ne znaju podrijetlo. Prema jednom zapisu u župnim maticama izgleda da su doselili iz Strmendoca.

Obiteljsko stablo >>>

Više >>>

Ivkovići starosjedioci, spominju se 1741. u ovom selu

Ivkovići-obiteljsko stablo >>>

Ivkovići u RH >>>

Kelava iz Dobrog, podrjetlom su iz Roškog polja
Krište iz Prisoja, starosjedioci su iz Livanjskog polja

Popis stanovnika >>>

Mihaljevići (Pendići) >>>

Krište - Obiteljska loza >>>

Lozančići starosjedioci, u ovom selu se spominju od 1741. g.  U selu od 60-ih više nema Lozančića.

Više >>>

Mihaljevići Mihaljevići su starosjedioci u Livanjskom polju, ali ih u Zagoričanima nije bilo sve do drugog desetljeća 19. stoljeća. Predaja govori da su Bleve došli iz Golinjeva, Šulini iz Crne Gore, Pendići iz Bugojna, a Zuberi iz Ljubuškog. Sad ti viruj!!!

Više o porijeklu >>>

Zuberi - obiteljsko stablo >>>

Povijesni zapisi >>>

Predaja o Mihaljevićima >>>>

Mihaljevići u RH >>>

Popis stanovnika - Mihaljevići >>>

Obiteljska loza Mihaljevića (gornjih) >>>

Rimci

starosjedioci, deselili iz čelebića ili Grgurića, gdje se spominju 1741.g. Već 40-ak godina u selu nema više nitko s prezimenom Rimac kada je umrla posljedna žena iz te obitelji.

Suše došli iz Glamoča, a od 1814. g. su u Žiroviću

Pogledajte više >>>>

Popis stanovnika >>>Online

0 korisnika i 7316 posjetitelja online

Novi komentari