Ti si ovdje : Home // Priče // Priče Drage Mihaljevića // Najbolji svatovski trkači - DRAGO MIHALJEVIĆ - OSIM

Najbolji svatovski trkači - DRAGO MIHALJEVIĆ - OSIM

IspisE-mail Autor Drago Mihaljević Nedjelja, 06 Prosinac 2015 19:44

   Poslim Zvonke Džekina neosporno najbolji trkač iz naša tri sela, skoro 10-ak godina, bijo je Drago Mihaljević- Osim (objasnit ću kasnije zašto se tako zvao). Bijo je među najbržim trkačima cilog livanjskog kraja. Rođen je 1950. godine, a letit u svatovima je počeo u sezoni (zima) 1967/68. Prva trka mu je bila u kolu kada se ženijo Luka Ilije Ivkovića (Barićušina ili Veljuškina) kada ga je Zvonko Džekin (kao tada najbrži trkač, a ujedno njegov rođak) dovuko za ruku pa je tako stigo drugi. Osobno sam tada kao 10-o godišnji momčić nazočijo toj trci na kojoj je Zvonko odnijo ovna.

   Osim je trčo sve do 1977. kada mu je u svatovim kod Jatuke Mostarca iz Dobrog uteko Milan Kelava koji je potvrdijo svoju kvalitetu i dominaciju, a Osim se uvirijo da je njegovo vrime prošlo, da su došli mlađi brži momci.

   U desetogodišnjoj karijeri Osim je trčo toliko svatovski trka da im ne pamti broja. Zna samo da je odnijo oko 3 000 DM, 22 ovna i jednu junicu. Ako je po trci u prosiku, osvajo 100 DM lako je izračunat da je letijo u 50-ak trka u kojima je osvajo prvo mista, a koliko je bilo oni u kojima nije uspijo uteć, to se ne pamti. Jednom prilikom je u jednom danu trčo tri trke: prvu u Smrčanim, a drugu i treću u Priluci, na kojima je ukupno odnijo 400 DM i jedan pršut.

   Najveća konkurencija mu je bijo Periša s Držanlija zv. Dugi, koji je, po njegovu mišljenju bijo najsposobniji momak u cilom livanjskom kraju. Skoro da nije treniro, pušio je, ali je unatoč toga bijo jedan od najbrži momaka i vrlo dobro je mogo skočit i bacit kamena. Dugi je od Osima, zbog svoje građe, bijo brži po ravnom terenu, a kad se letilo uz brdo Osim je bijo bolji. Zbog toga što su bili najveći konkurenti jedan drugom (ne)dogovorili su se da se kad got su mogli da se izbigavaju kako bi oba mogli odnit nagradu na različitim trkama. Jedan bi otišo u jedno selo di su svatovi, a drugi u drugo. Tako bi obojica odnili željenu nagradu. Dovoljno je da odnesu trku pa da u džep stave 100 i više DM ili ovna.

   Za svoje najbolje trke smatra:

   1. u svatovim kod Karla Madžarova iz Dobrog kada je, u trci na kojoj je za nagradu bila junica, uteko Marjanu (Mariću), Stipice Mihaljevića - Mišića koji je bijo dobar i nogometaš a, meni najzanimljivije, Marićevi vršnjaci iz našeg zaseoka su mi pričali da je mogo škriljom pribacit lokvu na Bunarim. Nek se javi ko je to još mogo?

   2. u svatovim kod Ile Anića u Potočanim kada je uteko Branku Kelavinu koji je godinu prije uteko Zvonki Džekinom kod Vidovića u Potočanim

   3. vrlo bitno smatra i trku u svatovim Ivice Ivkovića (mi kažemo Ljubina, a Ivkovići Crnog Mirke) kada je uteko Zvonki Džeki i od kada se Zvonko nije više ozbiljno natico

   4. spominje još i trku kod Periša u Potočanim kada se ženijo Bože Periša, koji je tada radijo u Kanadi, i kada je uteko Jelenu - Milanu Kelavinu, kasnije najboljem trkaču o kome će biti posebno riči

   Ko i Zvonko i Osim je trčo na trkama u povodu državni praznika one komunističke države, ali manje puta, od čega je pobidijo u Kupresu i u Šujici po dva puta.

   E sad se vratimo na njegov nadimak Osim. Zašto ga je tako selo nazvalo? Osim što je bijo dobar trkač Osim je dobro igro lopte - nogometa. Po karijeri koju je napravijo očito je da je bijo najbolji igrač iz naši sela. Igro je za NK Troglav iz Livna u kojem je počeo 1967. godine kada je tadanji prisidnik Troglava Milan Mihaljević - Barišin organiziro prijateljsku utakmicu između NK Troglava i sela Zagoričana (možda i Dobrog i Potočana) negdi oko Vrbovnika (?). Na toj utakmici rukovodstvo Troglava zapazilo je njega i Bojku Pavičina i pozvali ji da dođu trenirat u Troglav, u kojem je Osim osto i igro 10-ak godina, a Bojko je brzo odusto.

   Godine 1979. otišo je u posit sestri u Australiju i priključijo se Croatiji iz Sydnyja, ali samo na nekoliko miseci. Kad se vratijo u Livno odma je bijo pozvan u SUP na ispitivanje; di je bijo, šta je radijo, s kim se družijo, šta se priča, čije su slike na zidovima i sl.? Šta mislite ko ga je ispitivo?

Komentari (0)add comment

Napišite komentar
smaller | bigger

security image
Upišite prikazane znakove


busy

Online

0 korisnika i 5961 posjetitelja online

Novi komentari