Ti si ovdje : Home // Priče // Priče Milana Krište // POST

POST

IspisE-mail Autor Milan Krišto Ponedjeljak, 11 Lipanj 2012 00:00

stari_most_sujicaKako se bližio blagdan Sv. Ante, žene i cure su imale običaj postiti utorkom. Tako je i naša neva Kata bila jedna od njih koja si je odredila tu obvezu na čast Sv. Anti.

Jednog jutra, na dan posta, kako ništa drugo nije bilo u kući posno, skuhala ona jedno jaje. U međuvremenu, kako je to radio skoro svakoga jutra, u kuću je navratio stric Marko. On je  redovito navraćao kod nas. Mama bi ga uvijek ponudila kavom i rakijom i on to, u pravilu, nikada nije odbio.

Dok bi sjedio i čekao kavu, znao je reći:

- Ajder Điđi, donesi jednu od Lovre.

Čim je rekao, znao sam kako se radi o cigareti. Odmah sam skoknuo do sobe u kojoj je Dane spavao, pronašao cigarete i donio mu jednu.

kuhana_jaja_2014I tako, dok je mama stavljala kavu na stolicu pred strica, neva je dogotovljavala svoj posni doručak. Izvadila jaje, malo ga ohladila i počela guliti. Dok je rezala kruh, jaje je ostavila na stolu. Stric se najednom ustane sa kauča i zgrabi oguljeno jaje te ga cijelog strpa u usta i pojede. I bez riječi, kao da se ništa nije dogodilo, nastavi piti kavu.

Neva, sva zbunjena i iznenađena, razočarano je samo gledala u prazan tanjurić na stolu i strica koji je zadovoljno, ispijajući kavu, noktima lupkao po drvenoj stranici kauča i pušio cigaretu.

Ništa joj drugo nije preostalo nego doručkovati suhog kruha. Ionako je postila.

Komentari (2)add comment

Drago Mihaljević said:

Drago Mihaljević
...
Daj pretelju pojasni ovo Điđi,a posebno Lovre. Do sada nisam čuo da se Dane tako zove, a pošto i kod nas Bleva ima jedan Damjan koga zovemo Lovre mislio sam da je to jedno ime kod matičara a drugo kod pratra.
Ako se i vaš Dane zove Lovre onda triba vidit i razjasnit u čemu je "kvaka"

Fala!
June 12, 2014

Milan Krišto said:

Milan Krišto
...
Uskoro ću pojasniti jednim tekstom.

Pozdrav svima.
June 16, 2014

Napišite komentar
smaller | bigger

security image
Upišite prikazane znakove


busy

Online

0 korisnika i 1862 posjetitelja online

Novi komentari