Ti si ovdje : Home // Priče // Priče Milana Krište // Cvita

Cvita

IspisE-mail Autor Milan Krišto Četvrtak, 26 Ožujak 2009 11:25

crkvica_i_zvono„Eno, obisi se Cvita!“ - bile su riječi seoske djece kada bi u podne ili navečer zazvonilo zvono s naše crkvice u groblju. 

Cvita je bila najpoznatija u selu upravo po tome što je svaki dan tri puta zvonom pozdravila selo i seljane. 

Prvi puta je to bilo ujutro rano. Prije sunca. Tada bi Cvita zvonom budila uspavano selo što ga je prekrivala jutarnja izmaglica i ljudima davala do znanja kako je započeo novi dan. Na zvono bi uvijek prvi reagirali stariji. Ustajali bi, pa bi se, dok bi se oblačili i ložili vatru, prekrižili i pozdravljali Gospu zahvaljujući njoj i dragome Bogu što im je podario da još jednom čuju jutarnje zvono i što im je podario još jedan novi dan.

Momci koji su okasnili sa sijela, žurili su kući. Kriomice su se uvlačili u kuće i krevete kako ih stariji ne bi vidjeli. Uvijek su se zaklinjali kako će iduće noći ranije krenuti i doći prije nego Cvita ranim jutrom, zvonom oglasi početak novoga dana.

Drugi puta Cvita je zvonom označila podne. Svi koji bi čuli zvono, bez obzira što u tom trenutku radili, zastali bi, prekrižili se i pomolili, pozdravljajući Gospu. Zvuk zvona u podne selu i ljudima u selu značio je jako puno. Zvono u podne je označavalo kako je prošlo pola dana. Majkama koje su brinule oko kuće i djece, koje su kuhale i spremale, zvono je značilo kako je vrijeme za ručak. U krpu bi vezale vruće posude s ručkom i žurile na njive umornim oračima, kopačima i koscima. Oni bi, kada bi začuli zvono, ostavili posao koji su radili te okupljeni u hladovini klenova i trnova pozdravljali Gospu. 

Navečer bi Cvita treći puta zazvonila. Dok je blago iz paše polako silazilo u selo, večernja zdravomarija je označavala kako se bliži kraj još jednome danu. Djeci je večernja zdravomarija značila prestanak igre i razlaz kućama. Jer, tko bi od djece poslije zvona u kuću ušao, priprijetilo bi im se kako će drugi puta bez večere u krevet. Majke bi nedugo poslije zvona, završavale mužnju krava a ostali ukućani bi se okupili u kući i pripremali za večernju molitvu i večeru. 

Nakon večere, momci bi se žurno spremali na sijelo. Opet će ih Cvita, zvonom, ujutro pozdraviti. Opet će se sami sebi iznova zaklinjati, kako više neće, od cura, tako kasno krenuti.
Komentari (0)add comment

Napišite komentar
smaller | bigger

security image
Upišite prikazane znakove


busy

Online

0 korisnika i 1246 posjetitelja online

Novi komentari