Ti si ovdje : Home // Novosti // Vijesti iz kraja // HRT - TV KALENDAR

HRT - TV KALENDAR

IspisE-mail Autor Administrator Četvrtak, 23 Travanj 2015 00:00

tvkalendar_hrtHRT1, emisija TV KALENDAR 23.4.2014 - Tenkovsko pješački napad na Livno 23.4.1992
Tri dana nakon Kupresa, Srbi su udarili na prijevoj Koričina, a onda, deset dana kasnije, u odlučujućoj bici, na Rujane i Čelebić. S jednostavnom idejom - ovladati Livnom i spojiti se sa snagama u dolini Neretve. Zaokružiti svoj plijen u Bosni i Hercegovini i istodobno izbiti na Vaganj i pod topničko-raketnu kontrolu staviti Split i Sinjsku krajinu.

Dana 23. travnja 1992., otpočela je odlučujuća bitka na livanjskoj bojišnici. Srpske su snage udarile iz pravca Bosanskog Grahova i to istodobno na Donje Rujane, na jugu, i na Čelebić, na sjeveru. Najprije topovima. Iz Pržine haubicama 155 mm i dalekometnim topovima 130 mm. A iz Vrbice haubicama 105 mm. Bila je to kanonada kakvu Livanjsko polje nije doživjelo. Izravno po prvoj crti obrane, ali i po okolnim hrvatskim selima. Taktičku grupu, kojoj je bila okosnica brigada, koja je bila na Kupresu nekoliko dana ranije, u svoj drugi napad na Livno vodio je pukovnik Slavko Lisica.

rujani_unisten_tenkKrenuli su srpski tenkovi, a za njima pješaštvo. Jedna tenkovska kolona išla je južnim rubom Polja, cestom iz pravca Sajkovići-Čaprazlije, imajući na nišanu Donje Rujane, a druga se valjala sjevernim rubom, iz pravca Bojmunte-Vrbica, udarajući na Čelebić. Nisu išli poljem što se rastegnulo između te dvije komunikacije jer ono nije dobro ni za napad, a ni za obranu. Premda je ravno i naoko pitomo, osobito u kasno proljeće kad se zažuti a rijetki šumarci zazelene, teško je i podmuklo. Močvarno, blatno, išarano ponornicama, a sada i minama. A ni sama širina polja nikome ne daje prednost.

Tada pukovnik Ante Gotovina je postavljen za zapovjednika snaga HVO-a Općinskog stožera Livno s zadaćom obrane šireg područja Livna.iz Livna je stigla zapovijed da Donji Rujani ne smiju četnicima u ruke ni po koju cijenu. Izviđači s Poviruše dojavili da su Srbi krenuli s jednom tenkovskom bojnom i jakim pješaštvom ravno na prvu crtu.

Uloga livanjske bojišnice u proljeće 1992. bila je od strateškog značaja jer su na tom području hrvatske snage (lokalni dobrovoljci okupljeni u HVO-u i HOS-u) uspjele zaustaviti snažan napad velikosrpskih snaga te obraniti Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Nakon poraza na livanjskoj bojišnici i u dolini Neretve, Srbi mijenjaju svoje planove i okreću se Bosanskoj Posavini s idejom povezivanja prostora od Drine preko Posavine sve do Banje Luke i okupiranih hrvatskih područja.

Jednako tako, događaji na Livanjskoj bojišnici, uz ostala bojišta, pokazali su da se rat u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini mora promatrati kao jedinstveno i neodvojivo ratište, te da se samo suradnjom i zajedništvom Hrvata iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine moglo oduprijeti tada daleko nadmoćnijem neprijatelju. Crta razdvajanja uspostavljena uspješnom obranom Livna u proljeće 1992. ostala je nepromijenjena sve do kraja 1994. godine.

Izvor: HRT

Posebno se želimo zahvaliti uredniku Vladimiru Brnardiću i stručnom suradniku prof.Tomislavu Šulju.

&

Komentari (3)add comment

Drago Mihaljević said:

Drago Mihaljević
...
Koliko se sićam obranom Livna tada je zapovido Roso, a ne Gotovina, kako, i u Draškovu tekstu "Evo zbog ovakvih", kaže Mario Nađ.
April 25, 2015

Draško Mihaljević said:

Draško Mihaljević
...
Dobro se sićaš Drago. Uočio si još jedan pogrešan podatak koji se prezentira u javnosti. Upravo zbog toga, da se čuje istina, momci poput Maria Nađa govore o tim događajima.
April 28, 2015

Drago Mihaljević said:

Drago Mihaljević
...
Na Veliki četvrtak, 17.4.1992., kao prethodnica konvoja iz Zagrebasam, sam stigao u Livno, Doalskom u stožer (s Brankom Kulišem iz Miša) na portirskom mistu zatekli smo pok. Peška Sušu koji nas je odveo do zapovjednika obrane Livna, a on je bio Ante Roso.
April 29, 2015

Napišite komentar
smaller | bigger

security image
Upišite prikazane znakove


busy

Online

0 korisnika i 574 posjetitelja online

Novi komentari