Ti si ovdje : Home // Novosti // Vijesti iz kraja // "Ono što je svačije,nije ničije"

"Ono što je svačije,nije ničije"

IspisE-mail Autor Milan Krišto Srijeda, 18 Ožujak 2009 11:32

kobila_i_zdrijebe

Kako zaštiti "divlje" konje?

Ako želimo sačuvati ovo bogatstvo od svojatanja onih koji na to nemaju nikakva prava, ako želimo zaštititi ova divna stvorenja od prevelike medijske pompe koja im ovako anarhična, najmanje koristi, predlažem osnivanje UDRUGE ZA ZAŠTITU DIVLJIH KONJA I NJIHOVIH STANIŠTA.

Na taj način će se ne samo zaštititi konje nego i cjelokupni prostor na kojem obitavaju a što, u stvari, treba biti njezin osnovni i krajnji cilj. Tako nitko ne bi imao pravo svojatati konje, polagati prava na njih i njihovu tobožnju zaštitu. „Ono što je svačije, nije ničije“ – kaže poslovica i ona se u slučaju konja najbolje oslikava. 

divlji_konji_na_sniguOsnivanjem udruge bi se koliko-toliko spriječilo uznemiravanje konja, svirepo ubijanje radi zadovoljenja neljudskih osobina pojedinaca i grupa. Spriječilo bi se ugrožavanje njihova prostora od raznih zagađenja, zaštitio kraj, šume i pašnjaci od požara. Izgradili bi se i osigurali objekti i prostori za hranidbu po zimi i nadzor. 

Udruga bi uz suglasnost nadležnog županijskog ministarstva  odredila nadzorne točke sa kojih bi posjetitelji i znatiželjni mogli nesmetano konje gledati, bez uznemiravanja istih. Odredile bi se točke za kontrolu pristupa u područje obitavališta, izgradila i osigurala dodatna pojilišta kako konji ne bi prelazili magistralnu cestu čime bi se smanjio rizik za njihovo stradavanje. 

Svakako bi o ovome trebalo ozbiljno razmisliti i uključiti sve strukture društva - kako političke, tako prosvjetne, stručne pa i turističke. Ovdje bih posebice naglasio uključivanje stručnih skupina, koje bi predložile mjere za zaštitu konja, prevenciju za zaštitu od bolesti, popis i označavanje grla i sl. 

Od političke zajednice i drugih nadležnih bi se na taj način moglo zatražiti sredstava kojima bi se moglo znatno unaprijediti kontroliranje stada i čuvanje istog od onih koji osim vlastite koristi u konjima ne vide ništa drugo. Sve se ovo može realizirati vrlo brzo i jednostavno, samo treba odgovornima na pravi način prezentirati ovaj problem. 

Bez uključivanja lokalne zajednice, mislim na ljude uglavnom iz Zagoričana i Potočana koji moraju biti nositelji ove inicijative, držim kako bismo mogli vrlo brzo mlađim naraštajima pokazivati ove slike i tekstove sa interneta i pričati: „Vidiš sinko, divlji konji su nekada živjeli na ovim prostorima.“ 


Autor: Milan Krišto
foto:fotoimota.hr
Komentari (0)add comment

Napišite komentar
smaller | bigger

security image
Upišite prikazane znakove


busy

Online

0 korisnika i 2127 posjetitelja online

Novi komentari