Ti si ovdje : Home // Novosti // Duhovnost // Došašće ili advent

Došašće ili advent

IspisE-mail Autor Drago Mihaljević Nedjelja, 28 Studeni 2021 00:00

advent002
Došašće ili advent je početak crkvene godine koja započinje prvom nediljom došašća, osim kod "rišćana" kojima počinje 1. rujna. Prva nedilja došašća je uvik najbliža nedilja blagdanu sv. Andrije apostola (30. studenog), a završava 24. prosinca (Badnji dan), što ne mora biti nedilja.
U došašću su uvik četiri nedilje, ali ne moraju biti uvik četiri puna tjedna. U vrime došašća crvena boja se zaminjuje ljubičastom koja označava pokoru, a došašće jest pokorničko razdoblje. četiri ljubičaste sviće na adventskom vincu predstavljaju četiri nedilje, ali i četiri godišnja doba i četiri strane svita.
U vrimenu došašća održavaju se mise zornice koje imaju pokornički značaj jer predstavljaju jedan oblik odricanja od sna i iščekivanje novog dolaska. Za vrime misnih slavlja u došašću se izostavlja „Slava“, a čita „Aleluja“. Najčešće se čitaju tekstovi proroka Izaije koji navišća dolazak Spasitelja. Prvu nedilju karakterizira ponovni Kristov dolazak, a drugu i treću osoba Ivana Krstitelja. U četrvtoj nedilji došašća u središtu je uvik Blažena Divica Marija koja je rodila Krista.
Crkva, u vrimenu došašća, ne zabranjuje sklapanje braka, makar poziva na izbigavanje velikih slavlja i gozbi. Zato kod nas u narodu ostala izreka „Sv. Kata zabranjuje, sv. Jandre zavezuje“.
Komentari (0)add comment

Napišite komentar
smaller | bigger

security image
Upišite prikazane znakove


busy

Online

0 korisnika i 6824 posjetitelja online

Novi komentari