Ti si ovdje : Home

Vaša pisma

IspisE-mail Autor Administrator Nedjelja, 04 Svibanj 2008 21:14

postapojata02Iskreno se nadam, da ćete moje komentare prihvatiti dobronamjerno, a postoji komanda "delete".

Dakle:
- Prezime Ivković se uopće ne pominje u popisu biskupa Dragičevića iz 1741. g. a Vi ste stavili upravo tu godinu. Popis imate na raspolaganju u knjižnici franjevačkog samostana Gorica pa provjerite. Istina u nekim izvorima se kazuje da su Ivkovići bili 1741. godine u Zagoričanima, ali ih nema u župnim knjigama, a ni u popisu rečenoga biskupa Dragutinovića.
- Džeko, Džeke, (ista porodica, isti patronimik, ali različito izvedena prezimena) potječu iz Slavonije. Povlačenjem Turaka iz Slavonije i ugarskim osvajanjem Osijeka, u Bosnu se tada slilo mnogo naroda svih konfesija, a koji su bili u bilo kakvoj vojnoj ili civilnoj turskoj službi u Slavoniji. Matica Hrvatska, odsjek Povijest migracije Hrvata, daje o tome dosta podataka. U Zagrebu ima geneološko društvo koje se bavi istraživanjem podrijetla prezimena, odnosno patronimika, te seobama stanovništva zapadnoga Balkana. Ne mogu se tačno sjetiti, ali mislim da i u knjizi "Hrvatska prezimena" ima nekih natuknica, ali ovo šta sada kazujem, nije za vjerovati, stari se i zaboravlja.

- Po popisu iz 1953. g. Kelava nema u Zagoričanima, a to znači da su se doselili u vremenu 1954-1960. U popisu od 1961. godine ima jedna obitelj Kelava. Po popisu iz 1953. godine, Kelave su popisane u pet naseljenih mjesta Livanjske općine, a Roško polje se nije ubrajalo u naseljena mjesta, jer je to po tadašnjem popisu samo geografski toponim.
- Za Krište (Cristo), biskup Dragičević kaže da ih ima 22 u selima Potočani i Zagoričani, kada su ta dva sela 1741. g. bila jedno! I tako dalje.

Navratite u knjižnicu Gorice, pa sve provjerite.
Ja dalje ne bih. Gubim vrijeme. Ovo sam uradio samo radi toga što sam već nešto znao, pa malo "pročačkao" da to znanje iznesem Vama, a da se pri tome ne zeznem. Slučajno, o Livnu ponešto znam. Naravno, nemoguće je sve znati, niti takav postoji.
 
Hvale je vrijedan Vaš trud na uređenju Vaše web stranice.
Dopala mi se.

čestritam Vam i želim Vam napredak sa Vašim projektom.
 
Svako dobro i srdačni pozdravi,
 
đulbić Mirsad

Više - Povijest mjesta >>>

Komentari (0)add comment

Napišite komentar
smaller | bigger

security image
Upišite prikazane znakove


busy