Ti si ovdje : Home // Priče // Priče Drage Mihaljevića // Predaja o Sušama

Predaja o Sušama

IspisE-mail Autor Drago Mihaljević Utorak, 19 Veljača 2008 08:45

suseDanašnje Suše u Zagoričanima nekada su se zvali Mede. Doselili su iz Žirovića.
"Jednom od nji se mater, koja je ostala udovica, udala za Sušu u Glamoč i privela toga sina, nekoga Matu, sa sobom. Bili su u Glamoču kod jednog age. Jednom loša godina bila, nisu se mogli priranit i odluče da iđu tudalen u Osićane. U Osićanim se nasele di su oni Ivukići, one Kelave, kod Šempine kuće. Tudalen ji onda primisti aga u Kulu, di su Malikići. Iz Kule dođu ovde.


Tu su onda bila četiri brata. Jedan, koji se zvao Nikola, oženi se s Megdana od Duvnjaka. Žena mu se porodi doli i nije tila izać od ćaće i on doli ostade. I tako su današnji Suše koji imaju mlikaru i rade sir naša loza i Mijo Suša čiji se ćaća Pere oženijo od Krišta, a žena mu nije tila od matere Veluše otić i on ode tamo i njegovi su sada kod Krišta".

Komentari (3)add comment

LivnoGen said:

0
Slipčević > Medo > Suša
Tog Mate mater je od Džaja iz Rujana. Mede su iz Strupnića. Starinom su Slipčevići od Jajca.
January 02, 2019

Drago Mihaljević said:

Drago Mihaljević
...
Molim neki zapis ili sličan dokaz da je Matina mater od Džaja. Ako postoji.
January 13, 2019

JoIv said:

0
...
Dan 1.2.1831. u Glamoču zaključen je brak Mate Mede iz Glamoča (pok. Ivan i Kata Đaić iz Rujana) i Anđe Renjić (Ante Renjića iz Grgurića i Anđe Ćurković iz Vinice).
Majka ženika, Kata Čaja, Čaić, Đaja, Džaja iz Rujana je u prvom braku (24.1.1803. Strupnić) sa Ivanom Slipčevićem Medom rodom iz Jajca imala sinove Matu, Tomu i kćer Klaru. Kao udovica udala se 1818. u Kovačiću za Tomu Sušu.
Kako su poslije Matini potomci počeli nositi i prezime Suša, najvjerojatnije da ih je očuh othranio, možda i posvojio, pa su radi toga počeli nositi i prezime Šuša / Medo..
May 04, 2020

Napišite komentar
smaller | bigger

security image
Upišite prikazane znakove


busy

Online

0 korisnika i 3802 posjetitelja online

Novi komentari