Ti si ovdje : Home // Novosti // Duhovnost // Kako je nastala pjesma "Tiha noć"

Kako je nastala pjesma "Tiha noć"

IspisE-mail Autor Administrator Četvrtak, 24 Prosinac 2009 00:00

Jedna od najpopularnijih Božićnih pjesama ikada je svakako ‘Tiha noć’. Pjesma je nastala u Austriji. Originalni tekst pjesme je na njemačkom jeziku. ‚Stille Nacht’, kako glasi naslov pjesme na njemačkom jeziku ili ‚Silent night’, kako naslov pjesme glasi na engleskom jeziku, doživjela je mnoge verzije i mnoge izvedbe od 1818. godine, kada je prvi puta izvedena u malome alpskom selu Oberndorf.

Tekstopisac je svećenik po imenu Joseph Mohr, a glazbu je skladao Franz Xaver Gruber. Tekst pjesme nastao je dvije godine prije prve cjelovite glazbene izvedbe, točnije, 1816. godine. Na Badnjak 1818. godine, u crkvi Sv. Nikole u već spomenutom alpskome selu Oberndorf, legenda kaže da su orgulje bile izvan upotrebe, pa je Gruber, imajući to na umu, skladao glazbu, vrlo jednostavne melodijske linije i pratnje namijenjene gitari, umjesto pokvarenih orgulja. Gruber je užurbano pisao glazbu i upravo uspio dovršiti do Polnoćke.

tiha_noc_note‘Tiha noć’ je prevedena u više od 300 verzija diljem svijeta, na više od 130 jezika.

Stara crkvica u kojoj je Tiha noć prvi puta izvedena je morala biti srušena početkom 20. stoljeća radi velike i nepopravljive štete nastale nakon poplava. Nova Kapela u Oberndorfu kraj Salzburga u Austriji, koja je sagrađena na istome mjestu gdje je nkad stajala stara crkvica Sv. Nikole.

Tekst pjesme na hrvatskom glasi ovako:

1. Tiha noć, sveta noć!
Ponoć je, spava sve,
samo Marija s Josipom bdi,
divno Djetešce pred njima spi,
rajski resi ga mir,
rajski resi ga mir.

2. Tiha noć, sveta noć!
Pjesmica anđelska
miljem otajnim napunja zrak,
bajna svjetlost rasvjetljuje mrak,
kraj pretvara u raj,
kraj pretvara u raj!

3. Tiha noć, sveta noć!
Pastiri, amo svi
pjevat Isusu anđela poj,
s Majkom poklon prikazat mu svoj,
srce dat mu na dar,
srce dat mu na dar.Kako jedna mudra izreka kaže: ‘Glazba ispire prašinu svakodnevice sa duše’. U vrijeme Božića, a i u svako drugo vrijeme, zapjevajte i osvježite svoje duše. Nije važno kako čiji glas zvuči, važno je što mi osjećamo dok pjevamo – radost, uzbuđenje. Ta unutarnja radost je naše unutarnje svjetlo – od tog svjetla cakle nam se oči, blista osmijeh i duša se veseli.

&

Komentari (0)add comment

Napišite komentar
smaller | bigger

security image
Upišite prikazane znakove


busy

Online

0 korisnika i 5806 posjetitelja online

Novi komentari