Ti si ovdje : Home // Novosti // Duhovnost // Što je Isus rekao svojim učenicima?

Što je Isus rekao svojim učenicima?

IspisE-mail Autor s.Maja Ivković Četvrtak, 02 Lipanj 2011 06:45

Što je Isus rekao svojim učenicima prije nego što je uzašao na nebesa ???

 

Isus_propovjedaU ono vrijeme: Jedanaestorica pođoše u Galileju na goru kamo im je naredio Isus. Kad ga ugledaše, padoše ničice preda nj. A neki posumnjaše. Isus im pristupi i prozbori: »Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji! Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio!« »I evo, ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta.«


Netom prije svojeg odlaska sa zemlje Isus okuplja svoje učenike u Galileji da bi im objasnio sve što im je činiti. Okuplja ih na gori i govori da mu je dana sva vlast na nebu i na zemlji. Isus može sve što hoće, ali ipak traži od nas koji često nemamo vlast ni nad sobom da pođemo po svem svijetu i učinimo njegovim učenicima sve narode. On je svjestan naše nemoći, ali nam svejedno daje dio svoje moći kao  zalog s kojim ćemo poći u svijet.

Ukoliko malo bolje promotrimo zadnje Isusove riječi, vidjet ćemo da u tri rečenice četiri puta spominje riječ sve. Onaj kojemu je dana SVA vlast šalje učenike da SVE narode krste, čuvaju SVE što im je zapovjedio obećavajući da je On s njima u SVE dane. Što nam je Isus htio reći tom univerzalnošću???

…dana mi je sva vlast…
Isus nam jasno kaže da je sva vlast u njegovim rukama. Ne samo na nebu gdje nam to izgleda i logično nego i na zemlji gdje smo svjedoci brojnih ovozemaljskih moćnika koji smatraju da imaju moć nad svim aspektima društva.

…pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode ...
Na početku svojeg djelovanja Isus šalje učenike napomenuvši im da ne idu k poganima niti u koji samarijski grad dolaze. Ali pošto je spasenje po Božjem naumu naviješteno izraelskom narodu, Isus sada šalje učenike svim narodima. Do svih mora doći njegova poruka. Ako se i mi smatramo Isusovim učenicima, onda nam je treba biti jasno da to isto Isus traži i od nas – naviještati Radosnu vijest svima bez obzira tko su i kojem društvenom sloju, kulturi i svjetonazoru pripadaju.

 

Isus_razmislja… učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio…
Apostoli su pozvani učiti druge da čuvaju sve što je Isus zapovjedio. Ne smije se iz mnoštva Isusovih riječi izabirati ono što nam odgovara. Pozvani smo jednako voljeti prijatelje kao i neprijatelje. Voljeti Boga i sebe, ali i bližnje.

… ja sam s vama u sve dane…
Ove riječi su vrhunac evanđelja od kojih Crkva živi već dva tisućljeća i živjet će do konca svijeta. Isus je među nama, nazočan u Apostolima i njihovim nasljednicima svećenicima koji vrše službu upravljanja, propovijedanja i posvećivanja, tu je s nama po Duhu Svetomu te po žrtvi svete mise. Ma koliko nam se ponekad činilo da je Bog daleko, ne zaboravimo da je On s nama u sve dane našega života kao što je bio uz Crkvu kroz cijelu njenu povijest.

s. Maja Ivković
Komentari (0)add comment

Napišite komentar
smaller | bigger

security image
Upišite prikazane znakove


busy

Online

0 korisnika i 5807 posjetitelja online

Novi komentari