Ti si ovdje : Home // Priče // Priče Drage Mihaljevića // Odgovor bez vrijeđanja

Odgovor bez vrijeđanja

IspisE-mail Autor Drago Mihaljević Srijeda, 20 Veljača 2008 13:18

glas_koncila Kao odgovor onima koji imaju nešto protiv istraživanja i objavljivanja žrtava Drugog svjetskog rata i poraća, prenosim članak objavljen u Glasu koncila od 9. veljače 2008. godine.

»Iustitia et pax«: Istražiti komunističke zločine i goniti počinitelje

         
          Komisija Hrvatske biskupske konferencije BK »Iustitia et pax« je u petak sa svoje redovite sjednice uputila poziv mjerodavnim vlastima na poduzimanje istrage i progon izvršitelja masovnih pokolja počinjenih na samom kraju i neposredno nakon Drugog svjetskog rata. 
        Kako je istaknuto u priopćenju Komisije »Iustitia et pax« kojom predsjeda biskup Vlado Košić, iako je dosad pronađeno više od pet stotina grobišta u kojima su partizanske postrojbe pogubile više desetaka tisuća zarobljenika te civila, od kojih su u najvećem broju upravo Hrvati iz Hrvatske odnosno Bosne i Hercegovine, začuđuje posvemašnja institucionalna šutnja, posebice pasivnost pravosudnih tijela koja nisu ništa učinila s obzirom na istragu i progon počinitelja tih zločina.          
        »Iustitia et pax« podsjeća pritom da je poziv mjerodavnim vlastima za poduzimanje istrage i progon izvršitelja tog dosad najmasovnijeg zločina nad hrvatskim narodom, uputio već prošle godine u Bleiburgu, točnije 13. svibnja 2007, kardinal Josip Bozanić.          
        Okolnosti tih pogubljenja ukazuju da se nedvosmisleno radi o ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti, a s obzirom da ratni zločini nikada ne zastarijevaju, nedopustivo je da vlasti ništa ne čine u odnosu na te komunističke zločine. Time se, dok se istovremeno progone optuženici za ratne zločine iz nedavnog Domovinskog rata, budi sumnja da prikrivaju zločince, kaže se u priopćenju Komisije.          
        Razmotrivši aktualna pitanja u hrvatskome društvu Komisija je izrazila potporu inicijativi "Krug za trg", tj. da se jednom od najljepših trgova u Zagrebu vrati ime Kazališni trg i tako barem simbolički ukloni ime Josipa Broza Tita koji je odgovoran za smrt nevinih žrtava i uspostavu totalitarnog sustava. 


Pogledajte više >>>
Komentari (0)add comment

Napišite komentar
smaller | bigger

security image
Upišite prikazane znakove


busy

Online

0 korisnika i 285 posjetitelja online

Novi komentari