Ti si ovdje : Home // Novosti // Vijesti iz kraja // Nad stoljećima jezika hrvatskoga

Nad stoljećima jezika hrvatskoga

IspisE-mail Autor Administrator Četvrtak, 17 Listopad 2013 06:43

starohrvatska_knjigaDana 26.09.2013.godine, povodom proslave Dana općine Livno, u organizaciji livanjskog ogranka Matice hrvatske,održana je javna tribina "Nad stoljećima jezika hrvatskoga".

Predavač je bio znanstveni savjetnik Staroslavenskog instituta iz Zagreba prof.dr.sc. Milan Mihaljević, rođeni Livnjak, koji živi i radi u Zagrebu.

Na tribini je govorio o uporabi latinskog, crkvenoslavenskog i hrvatskog jezika u ranom Srednjem vijeku na prostorima na kojima su živjeli Hrvati.

Tribinu su svojim nastupom uveličali i učenice Osnovne glazbene škole "Franjo Vilhar" Slavica Krželj i Hana Džonlagić.

 

 

prof_dr_sc_milan_mihaljevicProf. dr. sc. Milan Mihaljević rođen je 1955. u Zagoričanima pokraj Livna. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Vinkovcima. Diplomirao je 1978. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studij opće lingvistike i filozofije. Magistrirao je lingvistiku 1981. radnjom »Odnos sintakse i semantike u lingvističkoj teoriji Noama Chomskoga«. Doktorirao je 1985. obranivši radnju »Generativna fonologija hrvatske redakcije crkvenoslavenskog jezika«. Iste godine dobio je međunarodnu Herderovu stipendiju i kao stipendist zaklade F.V. S. iz Hamburga specijalizirao godinu dana slavistiku na Institutu za slavistiku Bečkog sveučilišta kod profesora Františeka Václava Mareša i Radoslava Katičića.
Od 1979. stalno je zaposlen u Staroslavenskom institutu. U zvanje znanstvenog asistenta promaknut je 1981. godine, u zvanje znanstvenog suradnika 1985, u zvanje višega znanstvenog suradnika1991. godine, u zvanje znanstvenog savjetnika 1999, a u trajno zvanje znanstvenog savjetnika 2006. godine.

Od 1988. godine predaje na poslijediplomskom studiju lingvistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a od utemeljenja poslijediplomskog studija kroatistike na istom fakultetu predaje i na tom studiju. Od 1991. do 2002. bio je voditelj projekta »Istraživanje hrvatskoga crkvenoslavenskog jezika«, a od 2002. vodi projekt

»Gramatika hrvatskoga crkvenoslavenskog jezika«. Od 1992. član je uredništva časopisa »Suvremena lingvistika«. Od 1995. do 2001. godine predavao je starocrkvenoslavenski jezik na Filozofskom fakultetu u Puli, od 1997. do danas predaje slavensku poredbenu gramatiku na Odsjeku za kroatistiku, a od 1998. i algebarsku lingvistiku (generativnu gramatiku) na Odsjeku za opću lingvistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Od 2002. predaje i starocrkvenoslavenski jezik na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

Sudjelovao je na više znanstvenih skupova u zemlji i inozemstvu te je pisao

recenzije znanstvenih radova za različite časopise.

Za knjigu "Slavenska poredbena gramatika" nagrađen je nagradom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za 2003. godinu.

 

 

 

&

Komentari (0)add comment

Napišite komentar
smaller | bigger

security image
Upišite prikazane znakove


busy

Online

0 korisnika i 1208 posjetitelja online

Novi komentari