Ti si ovdje : Home // Novosti // Vijesti iz kraja // Pripreme za susrete hrvatske katoličke mladeži u Livnu

Pripreme za susrete hrvatske katoličke mladeži u Livnu

IspisE-mail Autor Maja Ivković Subota, 18 Travanj 2009 08:03

susreti_reklama Ne znam kako teče organizacija i kako će to sve izgledati u Livnu prilikom ovog susreta. Nisam upoznata ni kakav će biti program prije i poslije misnog slavlja. Znam samo da će se zgrnuti puno mladih u Livno koji će poslije mise biti smješteni po našim župama.

Budući da moja mater prva nije znala kako to sve funkcionira dok se nije raspitala, ja evo koristim priliku da svima vama koji ste se prijavili za smještaj mladih u vaše kuće uputim par, nadam se, korisnih informacija.
Na svim prethodnim susretima na kojima sam ja bila (Šibenik, Pula, Varaždin, Komišina), to je više – manje izgledalo ovako:

Nakon mise mladi dolaze autobusom pred crkvu ili gdje se već dogovori voditelj puta i župnik (il' ko već se brine o tome). Prije toga vi ste se morali izjasniti koliko mladih primate da oni znaju sve to iskombinirati, ali isto tako možete reći da li želite primiti cure ili dečke (npr.kad sam ja bila u Šibeniku, obitelj je primala 4 cure i samo su cure dolazile u obzir, dok su neke obitelji primali samo dečke).

Ako to bude sve organizirano kako treba, iz župe će mladima javiti koliko imaju mjesta na raspolaganju te koliko svaka obitelj prima članova i kojeg spola da se oni onda znaju rasporediti. Na vama je da se pojavite na vrijeme ispred mjesta gdje ćete čekati mlade. Bolje je da vi njih čekate nego da oni vas ne dočekaju što se također znalo događati. (Sjećam se susreta mladih u Puli kada se nekoliko obitelji uopće nije pojavilo pa smo mislili da ćemo prespavati u autobusu. Tada je jednu grupu vozio i naš Bili i mislim da je on čak i morao prenoćiti u autobusu. Nama se srećom jedna žena smilovala pa je nas 7 primila kod sebe.) Zagoričani su blizu pa, hvala Bogu, nećete morati puno čekati koliko su ljudi  znali čekali mlade prilikom susreta u Varaždinu (mi smo trebali u jednu župu doći u 9, ali zbog gužve, stigli smo tek u ponoć).

Ja pretpostavljam da ćete čekati mlade kod naše crkve u Zagoričanima. Vi iz Zubera, a mater mi reče da vas se puno prijavilo, što mi je drago, ne morate doći po njih autima. Možete, ako želite i prošetati s njima kroz selo. Naravno, ako to vremenski uvjeti budu dopuštali. A bilo bi lijepo, iako se to ne traži od vas, da im pripremite i večeru. Pa ako i ne budu gladni i ništa ne pojedu, steći će dobar dojam o domaćinu koji ih prima. Tom dojmu uvelike pridonosi i uredna soba u koju smještate mlade pa koji dio kuće bila (Prilikom susreta mladih u Šibeniku, bili smo smješteni u Kninu. Ljudi su nas primali u sobičke, ondje gdje su imali slobodnog prostora položiti ležaj. Mi smo tako bili u nekom preuređenom podrumu, drugi pak u dnevnom boravku. Sjećam se da su dvije cure bile primljene kod obitelji koja je živjela u nekom standardnom stanu, a bilo je 18 ukućana. Ali ništa to nije tako strašno ako je ponuđena čista posteljina, a toliko svatko od vas može pružiti.)

Budući da kod nas ima priličan broj mladih, a nadam se da su se i njihove obitelji ponudile za smještaj, bilo bi lijepo od njih da se sprijatelje s tim mladima koji dolaze iz možda potpuno drukčijeg okruženja. Možete se, npr. svi skupiti u Dubokom docu iako pretpostavljam da će biti i onih koji bi htjeli malo otići i do grada jer, ipak mi mladi tražimo uz sve ostalo što susreti ove vrste pružaju, i malo zabave, ono nešto po čemu ćemo još pamtiti  ovakve susrete mladih. (Sjećam se kako su prilikom susreta mladih u Puli dvojicu naših Framaša vodili na Gibonnijev koncert koji se te večeri održavao u Poreču. A nama je obitelj kod koje smo bili smješteni dopustila poslije ponoći prošetati Porečom.) Eh da! Možda je nekim mladima ovo prvi put da s prijateljem/prijateljicom budu daleko od vlastite kuće i zato nemojte im zamjeriti ako ostanu do kasno budni i pritom stvaraju buku. Morate razumjeti njihovo ponašanje.

Sutradan se od vas očekuje i traži da spremite doručak. Na vama je da li ćete posebno im to pripremiti ili vi s njima doručkovati. Iako bih  vam preporučila da njima posebno pripremite, jer će biti slobodniji. Nakon toga ih trebate vratiti na mjesto odale ste ih i pokupili.  Ako ti mladi koje ste primili, dolaze iz daleka (kako bi naš svit reko) bilo bi lijepo od vas da im spremite nešto i za put.

Nadam se da će vam ovih par sugestija dobro doći. Na koncu moram još ovo reći: poznavajući naše ljude, vjerujem da ćete biti dobri domaćini i da će mladima biti lipo u našim Zagoričanima.

Komentari (0)add comment

Napišite komentar
smaller | bigger

security image
Upišite prikazane znakove


busy

Online

0 korisnika i 240 posjetitelja online

Novi komentari