Ti si ovdje : Home // Priče // Priče Drage Mihaljevića // Očići

Očići

IspisE-mail Autor Drago Mihaljević Utorak, 14 Prosinac 2021 00:00

zagoricanci
Očići su adventski običaj posvećen očevima, a slavi se na zadnju nedilju Došašća, odnosno u nedilju prid Božić. Ovaj narodni i crkveni običaj ima dugu tradiciju i poznat je među Rvatima gotovo cile BiH, Dalmatinske Zagore, Sinjske Krajine, te među Rvatima Bunjevcima u Bačkoj, koji su ga, po svoj prilici, ponili iz svoje stare domovine. Svodi se na čestitanje očića muškarcima u obitelji i bližem komšiluku.
Na taj bi dan dica, kao i na Materice, uzela mali konopčić ili malo kanafe i rano jutri išla „višat“ očeve. Za razliku od matera, koje su za otkup obično davale orase i lišnjake, očevi su se otkupljivali najčešće sušenim mesom od male pečenice (svićice) ili sudžuka, koje bi za taj dan skinuli s tavana. Obično ne bi dali odma kad bi dica zatražila kako bi bilo zanimljivije malo se s njima „priknađati“ i kako bi ji oni pokušali obisiti.

Prigodna pisma koju bi dica na brzinu izrecitirala glasila je:

"Faljen Isus Očići božićno je vrime
Mi smo došli samo tražit otkupljenje
Pođite na tavan donesite mese
Ako nije suvo otvorite kese
Ako ništa nema višanje se sprema"

 
Sve što je naša stara tradicija ne triba pomesti kao lug u kut, već nastojati očuvati. Zato bi bilo dobro da poneki od vas mladi u nedilju na opisani način čestita svome ćaći, didu ili…
Svim očevima SRITNI OČIĆI.
Komentari (0)add comment

Napišite komentar
smaller | bigger

security image
Upišite prikazane znakove


busy

Online

0 korisnika i 3820 posjetitelja online

Novi komentari