Ti si ovdje : Home // Priče // Priče Milana Krište // Ogadilo mu se ko Jandruki Hrvatska

Ogadilo mu se ko Jandruki Hrvatska

IspisE-mail Autor Milan Krišto Utorak, 18 Studeni 2008 12:32

jandruka_u_polju

„Ogadilo mu se k´o Jandruki Hrvatska“ - uzrečica je koju se često govorilo onome komu se nebi dalo nešto napraviti, kada bi nešto radio preko volje jer mu je omrzlo zbog čestog ponavljanja, moranja i slično. A Jandruki se Hrvatska ogadila za vrijeme Drugog svjetskog rata – barem se tako pričalo. Evo i zašto: 

Kako je u našim krajevima vlast u to vrijeme bila pod hrvatskom upravom, partizani su jedne večeri pokrenuli napad na Livno s ciljem oslobođenja Livna od tadašnjih hrvatskih vlasti. Kako bi se otežalo napredovanje partizana vlast se odlučila na prekidanje telefonskih i telegrafskih veza sa svijetom.

Tako su u neko doba noći, predstavnici vlasti, banuli u Jandrukinu kuću i naredili mu da ponese sjekiru i s njima pođe u noć. Izašli su na Krug i naredili mu neka počne sijeći telegafske bandere. Jandruki ništa nije bilo jasno, ali je, poštujući njihovu naredbu, sijekao redom banderu za banderom. Tako je, pričalo se posjekao sve do Borove glave. Kada je završio, a to je bilo prije jutra, rekli su mu da je puno učinio za Hrvatsku i kako može ići kući i nastaviti spavati.

Druge noći, na Jandrukina vrata banu partizani koji su uz velike napore i žestoku borbu protekle noći uspjeli osloboditi Livno, pa mu narede da ponese alat i krene s njima. Kada su došli na Krug, rekli su mu kako je neka budala na nagovor dojučerašnje vlasti prošle noći posjekla sve bandere do Borove glave pa je Livno ostalo bez telegrafskih veza. Zato su pokupili njega i naredili mu da mora, u ime naroda, posaditi sve porušene bandere do jutra pod prijetnjom kako se neće dobro provesti ako to ne napravi. Kopao je rupu za rupom i podizao banderu za banderom i uspio prije jutra posaditii sve bandere. Umornog i pospanog, ni ne pohvalivši ga, poslaše ga kući. 

Iscrpljen i umoran, polako se spuštajući u selo, sigurno je razmišljao o tome što ga je snašlo. Vjerojatno je tek tada shvatio da je vlast vlast i da se mora poštivati, bez obzira koliko se u pojedinim situacijama to kosilo sa moralnim načelima i domoljubljem.

Komentari (0)add comment

Napišite komentar
smaller | bigger

security image
Upišite prikazane znakove


busy

Online

0 korisnika i 428 posjetitelja online

Novi komentari