Ti si ovdje : Home // Novosti // Vijesti iz kraja // Atrakcija ili opasnost???

Atrakcija ili opasnost???

IspisE-mail Autor Administrator Petak, 04 Siječanj 2008 22:05

konjiusnijeguMinistarstvo unutarnjih poslova Hercegbosanske županije upozorenjem upućenim vozačima koji se kreću magistralnom cestom Livno - Kupres - Bugojno da obrate pozornost na prijevoj Borova glava kod Livna zbog velikog broja konja koji ugrožavaju sigurnost prometa, ponovno je aktualiziralo ovu problematiku.
Naime, ovi ljepotani zbog potrebe za solju u zimsko vrijeme silaze do ceste jer se ona zbog snijega i leda posipa pijeskom i solju. 
 
Ližući sol s asfalta konji se rašire po cijelom kolniku, te zaustave promet, možemo govoriti kako je to svojevrsna atrakcija za vrijeme dnevnog svjetla i normalne vidljivosti.  Vikend gosti, skijaši i  ostali prolaznici koji se zateknu u tom prizoru, mahom ljudi izvan Livna, izvlače mobitele, fotoaparate želeći ovjekovječiti neobičan prizor opčinjeni njihovom ljepotom i snagom. Međutim u sumrak i u noćnim satima konji na cesti često bivaju uzrokom prometnih nezgoda, jer ih je teško uočiti, a na prometnici, izuzev znakova o ograničenju brzine i stoci (kravama) na putu, ne postoji ništa što bi vozače na vrijeme moglo upozoriti na iznenadnu pojavu konja. 

Divlji konji, koji uglavnom najviše borave na visoravni Kruzi iznad sela Zagoričani kod Livna, turistička su atrakcija, jedinstvena u Europi, zbog kojih sve više i više turista dolazi u Livno. Stoga i ne čudi da je ravnateljica Turističke zajednice HBŽ-a Slava Jukić uvrstila konje u turističku ponudu Livna, te na svakoj prezentaciji turističkih znamenitosti HBŽ obvezno budu predstavljeni i konji. U turističkoj zajednici su svjesni prometnih problema, kao i činjenice da su ove plemenite životinje često izložene i puščanim zrnima krivolovaca, a neke informacije govore kako se u susjednoj, Srednjobosanskoj županiji, od njihova mesa pravi sudžuk (kobasice). U MUP-u Hercegbosanske Županije imali su nekoliko akcija u kojima su konje s Kruga pronalazili u RS-u. Konjokradice su ih hvatale i prodavale onima koji se bave izvlačenjem trupaca u nepristupačnim šumskim područjima. Sve ovo bio je razlog zbog kojega se TZ HBŽ javila na javni poziv Federalnog ministarstva turizma i okoliša kod dodjele sredstava s projektom za zaštitu konja. Gospođa Jukić nam je kazala kako su dobili samo 5.000 KM, no da će taj iznos pridružiti vlastitim sredstvima izdvojenim za zaštitu konja.

„Planiramo u nepreglednim zavojima zaštitnim ogradama spriječiti konje da dolaze do kolnika i posebnim oznakama upozoriti vozače na mogućnost da se konji nalaze na kolniku. No, prije tih koraka posavjetovat ćemo se s ljudima koji dobro poznaju konje, njihove navike, ljudima koji ih redovito obilaze, a za jakih zima i hrane. Ne želimo napraviti nešto što neće biti od koristi,” kazala nam je gospođa Jukić kao i to da je Turističko vijeće uputilo zahtjev županijskim vlastima da se područje Borove Glave i Kruga, na kojima obitavaju konji, zaštiti sukladno Zakonu o zaštiti prirode. Hoće li se ono proglasiti zaštićenim parkom prirode, ili iznaći neki drugi modus, nije bitno, bitno je to da se obitavalište divljih ljepotana zaštiti, a i inače, na tom području je iznimno jaka koncentracija ljeko-bilja, posebice lincure koju također treba zaštititi od nesavjesnih 'skupljača' ljeko-bilja koji nepropisno vade njen korijen te je tako uništavaju.

Autor: Željka Mihaljević
Komentari (0)add comment

Napišite komentar
smaller | bigger

security image
Upišite prikazane znakove


busy

Online

0 korisnika i 260 posjetitelja online

Novi komentari