Ti si ovdje : Home // Priče // Priče Drage Mihaljevića // Ivkovići u Zagoričanima

Ivkovići u Zagoričanima

IspisE-mail Autor Drago Mihaljević Petak, 06 Ožujak 2009 17:59

pisanje3
Iz popisa biskupa Dragičevića, 1741/43.godine, vidljivo je da su Ivkovići jedan od pet rodova, koji danas žive u naša tri sela, a živili su i prije 1741. godine. U spomenutom popisu u Zagoričanima je zapisan Grgo Ivković s 5 članova obitelji. U narednom popisu, biskupa Bogdanovića, iz 1768. godine, u Gredi (Potočani i Zagoričani) zapisana je obitelj Mije Ivkovića s 20 članova.
        Prema obiteljskoj predaji Ivkovići su došli iz Brnaza kod Sinja. Kada i kako to je nemoguće utvrditi. Fra Miroslav Džaja je od Nine Ivkovića zabiližijo obiteljsku predaju o tome da je njegov šukundid Ivan imao petericu braće: don Jozu, Antu, Pavu, Niku i Luku. Ivan i Niko su ostali u Zagoričanim, Ante priselijo u Šujicu, Pavo na Kupres, a Luka se poturčijo i njegovi su potomci neki Muslimani kod Jablanice.
       
        Iz matica župe Vidoši, koje su sačuvane od 1802. godine, ova obiteljska predaja se ne more sa sigurnošću potvrditi. Sigurno je da je u Zagoričanim ostao, virovatno, najstariji brat Ivan, kojem se već 1787. rađa sin Jakov. Postojao je i jedan Nikola, koji bi mog'o bit Ivanov brat, umro 1846. godine sa 65 godina života. U Šujici 1847. umire Ante Ivković s 50 godina života, ali nigdi se ne spominje četvrti brat Pavo, nego Petar (koji bi mog'o bit brat navedene trojice), a koji 1802. dobiva sina Jozu. U predaji nisu spomenuti, iako u isto vrime u Zagoričanim žive: Mate Ivković kome se 1803. godine rađa sin Ilija i Stipan Ivković kome se 1806. rađa sin Jozip. Tko su oni ako nisu Ivanova braća?
        Bez obzira na navedene nepoznanice, sigurno je da su svi Ivkovići u Zagoričanim potomci iste loze i to Ivana Ivkovića i njegove žene Kate Janković jer nigdi nisam mog'o nać podatke da je drugi brat Nikola, koji je po predaji ostao u Zagoričanim, imao muške dice. Za njega je samo zapisano da je bijo oženjen Stanom Pravdić te da su imali ćer Jakovicu koja se 1804. godine udaje za Matu Šeremeta (odnosno ženi jer je Mate doš'o u Zagoričane).

Ivan Ivković i Kata Janković imali četiri sina.
1. najstariji je Jakov – ne znam tko su njegovi naslidnici, možda su odselili u Dobro pa u Livno,
2. Toma – predak današnjih Ivkovića kod Zubera,
3. Nikola – predak Ivkovića Perića i
4. Ivan – predak Ivkovića Nikića. 

U slidećim nastavcima bit će objavljena obiteljska loza svake pojedine grane Ivkovića, potomaka Ivana i Kate Janković.


N A S T A V A K >>>
Komentari (0)add comment

Napišite komentar
smaller | bigger

security image
Upišite prikazane znakove


busy

Online

0 korisnika i 6226 posjetitelja online

Novi komentari